medlabnews.gr iatrikanea
Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του διαβήτη και για ένα «αύριο» χωρίς ενέσεις ινσουλίνης.
Τα νέα που έρχονται από το πανεπιστήμιο του Monash στη Μελβούρνη είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά για εκατομμύρια διαβητικούς στον κόσμο.
Οι ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν βρει έναν επιτυχημένο τρόπο για να «επαναπρογραμματίσουν» τα κατεστραμμένα κύτταρα του παγκρέατος στην παραγωγή ινσουλίνης.
Η εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλείψει την ανάγκη για καθημερινές λήψεις ινσουλίνης στο μέλλον.
Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη – την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.
Οι ερευνητές κατάφεραν να αλλάξουν τα βλαστοκύτταρα από το πάγκρεας ενός δότη με διαβήτη Τύπου 1 χρησιμοποιώντας αντικαρκινικά φάρμακα για να «ενεργοποιήσουν» τα αδρανοποιημένα κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια ήταν σε θέση να παράγουν ινσουλίνη.
Ο Δρ Keith Al-Hasani από το τμήμα διαβήτη στο Monash, παραδέχτηκε ότι ακόμα είμαστε μακριά από το να γίνει πράξη η εν λόγω θεραπεία, αλλά τόνισε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε οι διαβητικοί να έχουν μια ακόμα πιο φυσιολογική ζωή.
«Με το συγκεκριμένο τρόπο οι διαβητικοί θα ξαναφτιάξουν την ινσουλίνη στο δικό τους σώμα, στο δικό τους πάγκρεας αντί να χρειάζεται να κάνουν ένεση», είπε ο καθηγητής με τα λόγια του να δίνουν ελπίδα για ένα «αύριο» χωρίς ενέσεις.
«Πρόκειται για μια μεγάλη ανακάλυψη γιατί υπάρχουν πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη», συμπλήρωσε.
Πηγή: journalbreak.com
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου